България на второ място в Европа по добив на злато

5302 кг злато са добити в България през 2012 г. , което ни поставя на второ място в Европа, съобщи вчера на семинар във Велинград Елка Младенова, експерт от министерството на икономиката.

Преди две седмици във ведомството е гледан геоложкият доклад за златното находище в Трън. Очаква се ОВОС, след което може да се даде концесия. Още едно находище е в подобен режим – Милин камък при Брезник.

За 2012 г. общо приходите от концесии за добив на полезни изкопаеми са 185,7 млн. лв., което е трикратно увеличение спрямо 2011 г.

Голяма компания, в топ 10 на световните фирми, които добиват газ и нефт, е купила документи за търга за проучване в блок “Терес”, който е в Черно море, на юг от блок “Хан Аспарух”, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. Това е станало само дни след като Министерският съвет взе решение за обявяване на конкурса. Срокът за подаване на оферти е 27 май. Министърът не съобщи коя е фирмата, тъй като настоявала за конфеденциалност. Добрев каза още, че се чака решението на ВАС за блок “Силистар”, който е даден за проучване на компанията “Ледербел”.

Жалби в съда срещу нея са подали общините Бургас и Царево, тъй като тя нямала опит в проучването. Тъкмо в тези три блока – “Хан Аспарух”, “Терес” и “Силистар”, се очаква да бъдат открити големи количества природен газ, който да отговори на нуждите на държавата за десетилетия. Добрев повтори, че ще обяви нов конкурс за “Силистар”.

Прогнозата на министерството за местния добив на газ е, че тази година количествата ще са 574,7 млн. куб. м, а през 2014 г. – 655,8 куб. Това е 20% от годишното потребление.

 

Източници: 

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1727697

http://e-burgas.com/archives/49204

http://frognews.bg/news_50775/Hodim_varhu_128_t_zlatni_zaleji/

Leave a comment